Nieuwe Geschiedenis | 1986-1989


 In 1986 worden de Balsemieren andermaal verplicht uit te kijken naar een nieuwe toneelzaal. In dat jaar wordt het ondertussen AFB_nieuwegeschiedenis/nieuw8.jpgwankelende Arenagezelschap opgeslorpt door het Ballet van Vlaanderen. Het Arena-Theater blijkt met zijn amper 240 zitplaatsen te klein voor een ballet- en musicalgezelschap. De zaal wordt dan maar gesloten. Opnieuw staan de Balsemieren op straat.

 

Op die manier zijn de Balsemieren opnieuw verplicht uit te kijken naar een nieuwe toneelzaal. Er wordt, na wat zoeken, onderdak gevonden in het parochiaal centrum van het Heilig-Hart te Sint-Amandsberg, waarvan iedere productie zelfs vier voorstellingen gegeven worden. Hier wordt met unaniem succes o.a. Lieve Vrienden van Reginald Rose (USA) in 1986 opgevoerd in een regie van Mark Willems. Met dit stuk wordt deelgenomen aan het 52ste Koninklijk Landjuweel. En alhoewel we net iets te kort komen om bij de laureaten gerangschikt te worden, kent deze voorstelling een uitstekende pers en geniet ze zeer veel bijval bij het publiek.AFB_nieuwegeschiedenis/nieuw9.jpg

 

Andere bijblijvende producties in hetzelfde parochiaal centrum zijn Luv van Murray Schisgall (USA) in 1988, andermaal in een regie van Mark Willems, en Wij betalen niet! van Dario Fo (ITA) in 1986 en Het Atelier van Jean-Claude Grumberg (FRA) in 1988, beiden in een regie van Geert Willems, broer van... Maar, wanneer ook dit centrum gesloten wordt, uit brandveiligheids-overwegingen, dient nogmaals uitgeweken te worden naar een andere zaal. Hierdoor worden onze inspanningen om in dit deel van Sint-Amandsberg de buurtbewoners te sensibiliseren voor de werking van onze Balsemblomme, opgeschort.

 

De toneelzaal van het Gentse Sint-Juliaaninstituut wordt de nieuwe thuishaven. De Balsemblomme doet nu een beroep op regisseur Boudewijn Vander Plaetse, en onder zijn leiding worden enkele knappe producties gebracht: Van de Brug af gezien van Arthur Miller (USA) in 1989 en Het Verjaardagsfeest van Harold Pinter (ENG) in 1990. Een andere opmerkelijk voorstelling in deze zaal is de komedie Spionnen van Woody Allen (USA) in 1989 in een regie van Dolf Lemaitre.

 

 

 

 

 

 

 
 
 NIEUWS
 

 

 
Theater De Balsemblomme wordt gesteund door De Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen en is lid van Open Doek.